Skip to Content

Nieuw profiel: Diedert Debusscher

Toestemming redactie: 
Ik ben akkoord dat deze tekst en foto’s zullen gebruikt worden voor de publicatie van Bio-ingenieur aan het werk en hiervoor, in kader van de gelijkvormigheid, mogelijk ook onderworpen kan worden aan redactie.
Persoonsgegevens
Voornaam: 
Diedert
Achternaam: 
Debusscher
Bedrijfsgegevens
Bedrijfsnaam: 
Forte
Functie: 
Gedelegeerd Bestuurder en Senior Redacteur
Tekst en grafische elementen
Korte tekst: 

Ik heb van schrijven mijn beroep gemaakt.Er zijn er wel meer die de wenkbrauwen optrekken als ik ze vertel dat ik als milieutechnoloog nu actief ben in marketing en communicatie. “Dus jij doet niets meer met je diploma?”, klinkt het dan. Niets is minder waar. Dankzij mijn opleiding kan ik vlot bruggen bouwen tussen twee totaal verschillende werelden: die van ingenieurs en die van marketingspecialisten. Ingenieurs met een vlotte pen Forte is een bedrijvengroep actief in industriële marketing. Het dochterbedrijf waar ik voor werk, realiseert communicatieprojecten voor bedrijven. Of nog: we structureren, schrijven en coördineren teksten waarmee ondernemingen hun diensten en producten voorstellen aan andere bedrijven. Nog concreter? Bedrijfsbladen, nieuwsbrieven, succesverhalen, elektronische newsletters, brochures, jaarverslagen, websites en dergelijke meer. Was mijn opleiding dan een accident de parcours? Helemaal niet: net zoals mijn collega-redacteurs (allemaal ingenieurs) kan ik mijn technische bagage combineren met mijn passie voor schrijven en communiceren.
 
Veelzijdige opleiding,allround job
 
Elke tekst begint bij een interview. In de meest uiteenlopende bedrijven, in diverse sectoren. Onderwerpen als milieu, energie, scheikunde en farmacie komen meteen mijn richting uit. Maar ik zet ook graag mijn tanden in teksten over ICT, bouw en technische dienstverlening, om er maar enkele te noemen. Kijk, dat is de typische veelzijdigheid van het diploma bio-ingenieur. Een stevig wetenschappelijk fundament, maar tegelijk een brede kijk op de technologische toepassingen ervan. Tijdens zo’n interview durf ik mezelf wel eens verliezen in het gepassioneerde verhaal van mijn gesprekspartner. Technologie boeit me nu eenmaal mateloos.
 
Maar mijn technische bagage helpt me de juiste vragen te stellen en me niet te laten overdonderen door vakjargon. Eens terug op kantoor, moet er op beperkte tijd een sterk artikel op papier staan. Dan val ik terug op die andere vaardigheid die je als bio-ingenieur krijgt aangeleerd: analytisch denken. En wie kleppers van cursussen verwerkt en ingestudeerd heeft, slaagt er wel in een complex verhaal te ontrafelen tot enkel nog de essentie overblijft.
 
Snel doorgegroeid naar management
Ik werk nu zeven jaar bij Forte, en op die tijd is mijn job sterk geëvolueerd. Schrijven blijft de hoofdbrok, maar vandaag staan ook klantencontacten en management op mijn agenda. In mei 2007 rolde ik in de functie van gedelegeerd bestuurder. Een boeiende uitdaging. Ik stuur een team aan van tien mensen en een handvol freelance redacteurs, zet de lijnen uit van onze marketing en verkoop, en zorg dat het bedrijf financieel gezond blijft. Er wordt dus van mij verwacht een allrounder te zijn en altijd de helikopterblik te behouden. En precies om die troeven worden veel bio-ingenieurs in het bedrijfsleven sterk gewaardeerd.
 
Dankzij de brede opleiding tot bio-ingenieur kan ik vlot bruggen bouwen tussen de wereld van ingenieurs en die van marketeers